,

Βραβείο Τελευταίας Επιζήσασας του 2016

Ανάλγητο μέχρι την εκπνοή του το 2016, αποφάσισε πως δεν του αρκεί το νεκρό ταλέντο της Χρυσηίδας Δημουλίδου και πως θα ησυχάσει μόνο όταν δει και την καλλιτέχνιδα στην ίδια κατάσταση. Σαν σε σκηνή βγαλμένη από μυθιστόρημά της, η Χρυσηίδα ξύπνησε το βράδυ της πρωτοχρονιάς εν μέσω πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε απ’ το ηλεκτρικό υπόστρωμα μπαμπόγριας που διατηρεί, με μόνο στόχο να την αφανίσει ύπουλα και αθόρυβα μες στη σκοτεινή νυχτιά. Ευτυχώς, χάρη στην άρτια εκπαίδευσή της ως αεροσυνοδού και τις πληθωρικές εγκυκλοπαιδικές της γνώσεις, η Χρυσηίς επιβλήθηκε στη φωτιά και την έθεσε άμεσα υπό έλεγχο, αποδεικνύοντας πως σε αντίθεση με το αρχαίο ρητό, φωτιά με φωτιά δεν σημαίνει απαραίτητα χημεία ζημιά. Όπως αναφέρουν πηγές απ’ το περιβάλλον της συγγραφέως-ακτιβίστριας, η αγαπημένη Χρυσηίδα πρόλαβε να σώσει και τα πολύτιμα χειρόγραφά της πέρα από τη ζωή της, πράγμα που η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας βρήκε ακόμα πιο χρήσιμο, δεδομένου ότι αυτά θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της λογοτεχνικής τους καλλιέργειας. Μέχρι στιγμής, η Χρυσηίδα δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για το ποιος πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω απ’ την παρολίγο ανάφλεξή της, ωστόσο έγκυρες μαρτυρίες θέλουν τους αεροψεκασμούς να ‘χουν άμεση σχέση με το περιστατικό.
Η συγγραφέας διηγείται γλαφυρά τη φρικιαστική της εμπειρία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον φόβο της μην αρπάξουν φόκο τα μαλλιά της.
Το κρεβάτι της Χρυσηίδος που λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες. Κάποιοι κακοπροαίρετοι εξέφρασαν την άποψη ότι ίσως και να έπρεπε.

 

Ευτυχώς, αυτό το μνημείο αισθητικής σώθηκε και πλέον δεν το απειλεί τίποτα πέρα από τις κρίσεις επιληψίας.

 

-ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΠΥΡΟΜΑΝΗΣ;

 


Η Χρυσηίδα ανυποψίαστη, λίγο πριν πέσει για ύπνο εκείνο το μοιραίο βράδυ.